Top 7 fraude financiare noi și cum să te ferești de ele

Cum hoții își îmbunătățesc constant metodele de fraudă, organizația Better Business Bureau a realizat o listă cu cele mai întâlnite noi tipuri de fraude din ultimul an.

Care sunt acestea?

Metoda Netflix

Popularitatea serviciului, prezent și în România, a dus la apariția unor email-uri de phishing adresate consumatorilor de online media, prin care li se cerea actualizarea contului.

În astfel de cazuri, este indicat să nu se acceseze link-ul.

Amenințări pe email

Din ce în ce mai mulți utilizatori au raportat că au primit diverse amenințări pe email, pentru a fi constrânși să vireze o anumită sumă într-un cont de valută virtuală sau pe un card prepaid.

Metoda jakpot

Cu toate că în România nu au fost raportate astfel de cazuri, în SUA hackerii au reușit să elibereze sume nelimitate de bani de la bancomatele stradale. Cum? Hoții se îmbracă în personal de mentenanță, conectează un laptop la bancomat și prin intermediul unui software controlează sumele eliberate.

Emailuri de la Guvern

Emailurile de la “prinții nigerieni” s-au transformat în emailuri de la reprezentanți ai Guvernului care pretind că vor să returneze o sumă de bani, în schimbul unor informatii personale și a unei plăți anticipate cu o valoare mult mai mică.

Metoda “ Mă auziți?“

Persoanele sunt contactate telefonic și întrebate daca aud apelantul.  Acestea răspund cu „Da”, cuvânt care este înregistrat și folosit pentru autorizarea telefonică a unor tranzacții ilegale.

Cazări false

Este creată o pagină de prezentare a unei locații de cazare care în realitate nu există. Utilizatorii accesează pagina și oferă datele cardului bancar, care sunt apoi folosite de fraudatori.

Fraude cu valute virtuale

Piața monedelor virtuale a crescut în popularitate și în rândul celor rău intenționați.

Fraudele se bazează pe oferte inițiale de criptomonede: se caută persoane dispuse să investească într-o „nouă” monedă înainte de lansare. Surpriza? Valuta nu mai este niciodată lansată.

 

 

Sursa: wall-street.roPARTENERI GREENCREDIT

BRD First Bank