Mastercard este una dintre cele mai mari companii de carduri din Zona Economică Europeană și funcționează ca o platformă prin care băncile emitente oferă clienților carduri, asigurând astfel încheierea plăților cu cardul și transferul banilor către banca retailerilor.
Peste jumătate din tranzacțiile fără cash făcute de firmele și consumatorii europeni sunt realizate prin intermediul cardurilor.
Dacă un consumator folosește un card de credit sau de debit online sau într-un magazin, banca respectivului magazin plătește o sumă către banca emitentă a cardului. După, banca magazinului percepe respectiva sumă de la magazin, aceasta urmând să fie inclusă în prețul final pe care consumatorul îl plătește pentru produs.
Comisia Europeană a amendat Mastercard cu 570.5 mil. euro deoarece compania a limitat posibilitatea comercianților de a beneficia de condițiile mai bune oferite de băncile din alte țări care fac parte din Piața Unică europeană, încălcând astfel regulamentele antitrust ale Uniunii Europene.
Potrivit procedurii Mastercard, banca retailerului trebuia să aplice taxa de schimb a țării de care aparținea retailerul. Înainte de 9 decembrie 2015, erau mari diferențe între taxele de schimb iar magazinele din țări cu taxe mari nu puteau să beneficieze de taxele mai reduse oferite de băncile din alte state membre ale Uniunii Europene.
Investigația Comisiei Europene a arătat că din acest motiv, retailerii au plătit taxe bancare mai mari decât dacă ar fi ales bănci cu servicii mai ieftine. Asta s-a reflectat în prețuri mai mari pentru retaileri și consumatori, o limitare a competiției transfrontaliere și o segmentare artificială a Pieței Unice europene.
Sursa: wall-street.ro