În boom-ul economic elanul creditării i-a îndatorat pe români în relaţia cu instituţiile de credit. Atunci, stocul depozitelor a fost egalat şi depăşit cu paşi rapizi de volumul creditelor.
Criza economică a aplatizat însă brusc dinamica creditării și lucrurile au început să se redreseze, românii ajungând cei mai mari creditori ai băncilor.
Românii şi-au menţinut în 2017, precum şi în primul trimestru din 2018, poziţia de creditor net în raport cu băncile (lei şi valută), iar tendinţa este ascendentă, datorită creşterii creditării totale cu un ritm temperat şi a tendinței de economisire.
Potrivit datelor BNR, în primul trimestru din 2018 s-a înregistrat o diferenţă de aproape 50 mld. lei între depozitele acumulate şi datoriile totale ale populaţiei către sistemul bancar, în creştere cu 13% faţă de primul trimestru din 2017, după ce anul trecut depozitele au depășit creditele cu 46.7 mld. lei.
Cu toate că poziţia de creditor net în valută a populaţiei s-a dublat față de nivelul din primul trimestru din 2017, poziţia de creditor net în lei a scăzut cu 25% în martie 2018 faţă de martie 2017, asta și pentru că creditele în moneda naţională cresc mai repede decât depozitele în lei.
Sursa: zf.ro