Specialiștii cred că Suedia ar putea fi prima țară din lume care va renunța la banii cash, cum suedezii folosesc din ce în ce mai puțin numerar, iar unele magazine, cafenele și restaurante deja nu mai primesc bani lichizi.
Cum s-a ajuns aici?
În 2017, cantitatea de numerar în circulaţie în Suedia a atins cel mai scăzut nivel de după 1990 şi este cu 40% sub pragul atins în 2007. Mai mult, scăderile anuale înregistrate în perioada 2016 -2017 au fost cele mai mari din istorie.
Potrivit unui studiu publicat de Insight Intelligence la începutul anului, în 2017, 36% dintre suedezi nu au utilizat niciodată numerar sau au plătit cu bani gheață doar o dată sau de două ori pe an.
Ce probleme ar putea apărea, dacă se renunță complet la cash?
Autoritățile subliniază însă că se poate ajunge în situația în care toate plățile vor fi controlate de băncile din sectorul privat.
Guvernatorul Riksbank – banca centrală a Suediei, crede că este necesară o legislație națională care să securizeze controlul statului asupra sistemului de plăți, deoarece posibilitatea de a face și de a primi plăți este un “bun colectiv”, cum sunt și apărarea, tribunalele sau statisticile publice.
O altă problemă ar fi siguranța. Mattias Skarec, consultant în securitate digitală, susține că niciun sistem bazat pe tehnologie nu este 100% sigur în fața pierderilor sau a fraudei.
Hackerii au descoperit deja cum să profite de vulnerabilitățile sistemului pentru a fura sume mari de bani din conturile oamenilor, mai ales din cele de pensii.
Banca centrală își dorește o monedă digitală
În aceste condiții, Riksbank analizează necesitatea unei monede digitale (e-krona). O propunere finală este aşteptată la finele acestui an, e-krona urmând să complementeze numerarul şi nu să îi ia locul complet.
Sursa: incont.stirileprotv.ro