Raport de investigație privind manipularea ROBOR ?

Biroul permanent al Senatului a aprobat desfășurarea unei anchete parlamentare la Consiliul Concurenței, privind analizarea unui raport de investigație referitor la manipularea ROBOR.

Se pare că  scopul anchetei este de a vedea în ce circumstanțe a fost deschis și închis raportul referitor la manipularea ROBOR.

„Consiliul Concurenței a declanșat în anul 2008 o investigație, a închis-o în 2013 într-un mod dubios. Atunci, în Europa, opt bănci au fost sancționate drastic pentru constituirea de cartel, pentru manipularea EUROBOR.

În România, în același timp, opt bănci au fost spălate, acea investigație a fost închisă într-un mod dubios, deși existau opinii din interiorul Consiliului Concurenței, opinii scrise ale inspectorilor de acolo, cum că s-au ascuns, s-a favorizat infractorul, deci elemente care să ne determine să procedăm la o verificare a felului în care s-a închis acea anchetă”, a declarat Daniel Zamfir, solicitantul anchetei, la finalul ședinței Biroului permanent al Senatului.

Care sunt pașii următori?

Observațiile anchetei parlamentare vor fi prezentate Biroului Permanental Senatului în termen de 30 de zile lucrătoare.

Consiliul Concurenței va face publică investigația din 2008, care a avut la momentul respectiv rezultatele validate de Comisia Europeană.

Consiliul Concurenței va face public dosarul invetigației privind suspiciunile de cartel între bănci la stabilirea ROBOR în octombrie 2008, iar ulterior reprezentanții instituției vor participa la audierile din Senat.

“S-a pus întrebarea: de ce a crescut ROBOR în acea perioadă? Perioada a durat cinci zile, până a venit BNR și a plafonat ROBOR. Întrebarea a fost: a crescut din cauza crizei? Șocul acesta care a afectat o droaie de țări ne-a afectat și pe noi sau au făcut băncile ceva incorect. Acesta a fost tot sensul investigației. Este o perioadă foarte scurtă și de criză.

Lucrurile acestea nu au mare legătură cu lucrurile care se petrec acum. Atunci ROBOR se ducea în câteva zeci de procente, acum vorbim în jur de 3%, economia românească s-a prăbușit, am avut o scădere a PIB de 7%, acum avem o creștere de 4-5%. Aceste situații nu sunt deloc comparabile”, a declarat Bogdan Chiritoiu, președintele Consiliului Concurenței.

 

 

Sursa: ziare.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top