Băncile au început să reducă dobânzile la depozite

Încercând să compenseze efectele “Ordonanței Lăcomiei” (OUG 114), băncile din România au început să reducă dobânzile pe care le oferă la depozitele la termen în lei.

OUG 114 impune băncilor o taxă pe active în cazul în care media trimestrială a ROBOR la 3 și 6 luni trece de 2% .

Ordonanța a fost puternic criticată de reprezentanții băncilor, aceasta fiind considerată o măsură dăunătoare creditării private (persoane fizice și firme).

6 din cele 10 bănci care oferă cele mai mari dobânzi la depozite au decis să le modifice, celelalte 4 instituții alegând să mențină neschimbate dobânzile.

Care vor fi efectele?

Pentru a-și acoperi costurile cu noua taxă introdusă de Ordonanța 114/2018, băncile vor trebui fie să suporte pe cont propriu minusurile din bilanț, fie să mărească costurile pe care le impun clienților.

Mai mult, băncile sunt nevoite să mărească dobânzile la credite și/sau să le reducă pe cele de la depozite.

Specialiștii se așteptau la aceste efecte, explicând anterior că o parte din costurile introducerii OUG 114  vor fi suportate în cele din urmă de clienți.

“Având în vedere că taxa introdusă de Ordonanța 114 este pe active, băncile vor încerca să facă economii și să își păstreze o parte din ecartul dintre dobânzile la credite și dobânzile la depozite. (…) Este clar că băncile vor încerca să intervină pe partea de depozite și vor reduce dobânzile pe care le oferă clientilor”, a declarat Alexandru Combei, director de investiții în cadrul BRD Asset Management, divizia de fonduri de investiții a BRD.

 

Sursa: wall-street.ro

Leave a Comment

Scroll to Top