Inflaţia creşte, în vreme ce toţi se aşteptau să scadă. Preţurile la alimente au crescut cu 22% în februarie.

Creşterea preţurilor la alimente a adus inflaţia din nou în creştere în februarie după ce intrase pe un trend de scădere în ianuarie 2023, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Alimentele înseamnă, într-un coş mediu de consum, circa o treime şi cu cât venitul scade, cu atât alimentele înseamnă mai mult din coşul de consum. Cu alte cuvinte, inflaţia în creştere din cauza preţurilor alimentelor loveşte cel mai puternic în persoanele cu venituri mici.

„Rata inflaţiei a urcat la 15,5% an/an în februarie, de la 15,1% an/an în ianuarie, depăşind prognoza noastră şi consensul Bloomberg, ambele la 15,3% an/an. Surpriza a venit de la creşterea mai puternică a preţurilor şi aşa volatile ale legumelor, această categorie de mărfuri fiind şi principalul motiv din spatele erorii noastre de prognoză”, scriu economiştii Erste, acţionarul principal al BCR.

Economiştii se aşteptau la o scădere a inflaţiei în februarie. Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, este de părere că evoluţia din februarie arată că ţinta de inflaţie de sub două cifre la finalul lui 2023 nu va fi atinsă.

„Cu o asemenea evoluţie, este tot mai puţin probabil că vom scădea cu inflaţia la sub două cifre anul acesta, în ciuda asigurărilor pe care le dau majoritatea experţilor din România. Asta înseamnă mai mult de 1/4 din puterea de cumpărare pierdută de români în mai puţin de 2 ani. Este imens! Sigur nu va fi pace socială, mai ales pe final de an”, este de părere Păun.

Sursa: www.zf.ro







PARTENERI GREENCREDIT

BRD First Bank