Educație financiară

Jumătate dintre români nu utilizează produse și servicii bancare în timp ce în alte țări, ponderea acestora nu depășește 1.5%: Austria (0.6%), Germania (0.8%) sau Franța (1.3%). Mai mult, 25% dintre români spun că au datorii.
Este important să te informezi și să pui cât mai multe întrebări, pentru a lua decizii în avantajul tău, pe termen lung.

Tu cum îți gestionezi bugetul?

Indiferent de meseria pe care o ai, ești responsabil pentru propriul buget.
Cu puțin efort, vei reuși să reduci cheltuielile și chiar să economisești.

Te sfătuim să împarți cheltuielile în trei categorii:

  • cheltuieli fixe care trebuie plătite pentru a evita penalizările (rata la credit, întreținerea, lumina, telefonul, etc);
  • cheltuieli flexibile (mâncare, ieșiri cu prietenii, haine, produse pentru uz personal, vacanțe, etc);
  • cheltuieli cu impozitul pe casă, cu asigurările pentru casă și mașină. Chiar dacă de regulă sunt plătite anual sau trimestrial, trebuie incluse în buget.

Când și cum, accesezi un credit?
Indiferent de tipul de credit, e important să fii obiectiv și să îți dai seama dacă acesta este cu adevărat necesar. La fel de important este să analizezi cât de sigure sunt veniturile tale în următorii ani.
Următorul pas este să alegi produsul de finanțare potrivit și avantajos. Aici te putem ajuta, identificând cea mai potrivită ofertă pentru tine.
Vezi tipurile de credite

Când restructurarea unui credit, poate fi o soluție?
Restructurarea te poate ajuta în depășirea unor situații dificile din punct de vedere financiar, apărute în perioada de derulare a creditului, precum:

  • diminuarea venitului;
  • diminuarea veniturilor familiei;
  • probleme medicale și de invaliditate;
  • întreruperea activității în muncă;
  • schimbarea locului de muncă;
  • alte probleme care pot afecta rambursarea lunară a creditului (cursul de schimb, gradul de îndatorare majorat etc).

Care sunt riscurile unui credit?
Cum un credit poate fi acordat pe o perioadă de 35 de ani, sunt mulți factori care pot suferi modificări pe parcurs. Din acest motiv e important să iei în calcul riscurile de la început:

  • riscul de curs de schimb – duce la creșterea valorii ratei lunare și implicit a costului total al creditului. Astfel, este recomandată contractarea creditelor în moneda în care realizezi veniturile.
  • riscul ratei de dobânda – duce la creșterea ratei de plată
  • riscul diminuării sau pierderii veniturilor – mai ales în cazul creditelor pe o durată mai mare, veniturile și cheltuielile de la momentul solicitării creditului s-ar putea să nu rămână constante. Este important să prevezi din timp factorii care pot aduce modificări, pentru a evita situațiile neplăcute. Te sfătuim să asiguri împotriva unor posibile evenimente neprevăzute atât propria persoană (accident/deces/șomaj), cât și bunurile achiziționate prin credit sau aduse în garanție, astfel încat tu și cei dragi să nu fiți afectați în cazul unui eveniment nedorit.

Vezi tipurile de asigurări

Ce poți face dacă riscurile s-au materializat?
Contactează banca, nu ești singura persoană într-o astfel de situație și banca va avea pregătită o soluție sau va încerca să găsească una.

Ce unelte îți oferă sistemul bancar pentru economisire?
Depozitele sunt cele mai sigure și avantajoase metode de economisire, fie că ești persoană fizică sau juridică.
Poți alege una dintre principalele categorii oferite de bănci:

  • Depozite la termen – pot fi pe termene fixe, cu scadenţă lunară, sau pentru mai multe luni. Dobânda este acordată la scadenţă şi este fixă pe perioada de viaţă a depozitului.
  • Economii la vedere – mai flexibile decât cele la termen – poţi accesa fondurile fără a fi nevoit să aştepţi pâna la scadenţă şi fără a pierde dobânda acumulată. Rata dobânzii este variabilă şi se actualizează în fiecare lună;
  • Depozite dedicate copiilor – pentru economisire pe termen lung, în numele copiilor;
  • Depozite în valută – se înscriu în categoriile de mai sus. Este necesar să iei în calcul tendinţa din evoluţia monedelor respective şi valoarea cursului valutar la momentul constituirii depozitului.

Sursa: educatiefinanciara.info







PARTENERI GREENCREDIT

BRD First Bank