Cum ar putea băncile să rezolve problema fraudelor interne cu ajutorul tehnologiei blockchain

Fraudele interne reprezintă cel mai popular tip de fraudă în cadrul băncilor, însă astfel de probleme sunt de cele mai multe ori rezolvate fără prea multă mediatizare și nu prea ajung la urechile clienților.

Cum ar putea fi ținute sub control?

„Numărul de fraude ar putea să fie drastic redus dacă băncile ar adopta tehnologia blockchain și dacă ar segmenta astfel accesul angajaților la baza de date a băncii”, spune Mihai Ivascu, CEO și fondator Modex, un business care ajută companiile cu tehnologia blockchain.

Tehnologia blockchain a intrat în atenția publicului general odată cu creșterea popularității monedelor virtuale.

“De ce un angajat al unei agenții bancare din Brașov poate avea acces la informațiile unui client din Tulcea? Astăzi, toți angajații unei bănci au acces la aceeași bază de date, iar asta este una dintre marile probleme. Majoritatea fraudelor în bănci sunt fraude interne. Bineînțeles că nicio bancă nu va ieși în presă să spună că a avut o fraudă internă. Lucrurile sunt rezolvate în propria bucătărie. Atât timp cât există o bază de date tradițională și un administrator de sistem, orice fel de înregistrare poate să fie ștearsă, iar de-aici rezultă fraude”, a declarat Mihai Ivascu, în cadrul conferinței Future Banking.

Acesta a mai adăugat că  prin adoptarea tehnologiei blockchain în banking, accesul angajaților ar putea să fie limitat strict la sucursala de care aceștia aparțin, sau în funcție de departamentul în care lucrează. Mai mult, tehnologia blockchain ar face extrem de dificilă modificarea și compromiterea bazelor de date ale băncilor.

Cum ajută tehnologia blockchain tot sistemul bancar?

Tehnologia blockchain asta îți oferă de fapt: te lasă să arăți ceva dintr-o bază de date, fără să arăți tot. Vorbim de o segmentare a accesului, o segmentare ce poate să fie folosită și în colaborarea dintre mai multe bănci: practic băncile vor putea să colaboreze între ele, deschizând accesul la propriile baze de date, însă limitând totodată accesul la anumite segmente”, a explicat Ivascu.

 

Sursa: wall-street.ro

 

 







PARTENERI GREENCREDIT

BRD First Bank