România are al doilea cel mai mare decalaj între dobânda-cheie şi inflaţie din regiune, după Ungaria.
Cum am ajuns aici?
Elanul inflaţionist a dus rata anuală a inflaţiei peste dobânda de politică monetară şi peste dobânda interbancară ROBOR la trei luni.
Cum stăm în raport cu regiunea?
Avem al doilea cel mai mare decalaj între dobânda-cheie şi inflaţie din regiune. Comparativ însă, pe piaţa românească dobânda interbancară la trei luni este mult mai corelată cu inflaţia decât în Ungaria chiar dacă ratele anuale ale inflaţiei sunt apropiate în cele două ţări.
Care este contextul?
„În ţările din regiune în care se practică ţintirea directă a inflaţiei, ratele dobânzilor de politică monetară şi interbancare se plasează sub rata inflaţiei. În 2018, deficitul fiscal şi dezechilibrul extern din România au fost cele mai ample. Cei mai ulii am ajuns noi. Ungaria şi Polonia sunt porumbei. Deficitele ne deosebesc radical şi serios de celelalte ţări. Un deficit bugetar de 3% din PIB în condiţii de creştere economică de 5% este clar prociclicitate. Cehia are dreptul să fie mai porumbel decât noi, având în vedere că are surplus în balanţa comercială. În România deficitul comercial este de peste 7% din PIB“, a declarat recent Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Sursa: zf.ro