Prima Casă – se îndepărtează programul de scopul său social?

Vulnerabilitățile programului guvernamental “Prima Casă” sunt, din nou, evidențiate de CNSM (Comitetul Național de Supraveghere Macroprudențială), datorită dimensiunii sistemtice pe care a atins-o: reprezintă 45% din stocul creditelor ipotecare.

Care este contextul?

Avertismentul apare după ce Guvernul a anunțat că vrea să extindă programul, majorând suma care poate fi contractată, mărind garanția statului și micșorând dobânda impusă băncilor.

Care sunt riscurile?

  • se stimulează suplimentar creditarea ipotecară, deși aceasta crește deja semnificativ, se amplifică cererea de locuințe în ciuda creșterii prețurilor, și crește expunerea statului față de sectorul bancar ;
  • se amplifică supraîndatorarea debitorilor;
  • pot fi generate vulnerabilități în cazul unor evoluții macroeconomice nefavorabile.

Astfel, un imobil cumpărat la un preț supraevaluat e posibil să nu mai reprezinte o garanție suficientă pentru bancă în momentul în care prețurile vor scădea.

S-a îndepărtat programul de scopul social?

CNSM reamintește faptul că programul s-a îndepărtat de la scopul său de program social, chiar dacă perioada de acces dificil la finanțare s-a încheiat.

Asta pentru că mulți dintre beneficiarii programului au venituri mari (și și-ar permite un ipotecar clasic), debitorii cu venituri mai reduse tind să fie supraîndatorati, iar programul nu prevede limite privind valoarea maximă a locuinței achiziționate sau obligativitatea ca imobilul să fie locuința permanentă.

CNSM recomandă Guvernului să evalueze oportunitatea recalibrării programului prin revizuirea condițiilor de accesare a acestui program, cu menținerea unui grad de îndatorare sustenabil.

 

 

 

Sursa: wall-street.roPARTENERI GREENCREDIT

BRD First Bank