Tinerii, economiile și dificultățile accesării unui credit ipotecar

Revolut a analizat obiceiurile de economisire ale tinerilor din România și din alte țări europene pe un eșantion de peste 11.000 de respondenți, dintre care 3.000 de români.

Ce reiese din studiu?

Peste 70% dintre tinerii din România spun că gestionează cu plăcere finanțele personale, deși mulți (61.45%) își fac griji cu privire la viitorul financiar și consideră că este dificil să strângă bani constant. Milenialii economisesc utilizând conturi de economii (47.95%) și numerar (23.22%), în timp ce numărul celor care aleg variante precum acțiuni, obligațiuni și fonduri mutuale nu trece de 6%.

Pentru ce economisesc?

Cei care își gestionează mai eficient bugetul strâng bani pentru:

  • vacanțe (38.26%);
  • locuințe (22.27%);
  • cheltuieli neprevăzute (10.67%);
  • autoturisme, diferite dispozitive (peste 6%);
  • conturi pentru copii (5.68%).

Tinerii români și creditele ipotecare

Investițiile în imobiliare au o popularitate destul de mare printre tineri. Spre deosebire de vestici, 59% dintre tinerii din România preferă să dețină propria locuință în detrimentul închirierii, însă un cămin propriu rămâne un lux pentru mulți dintre ei. Peste jumătate dintre respondenți (55.81%) consideră că este foarte dificil să achiziționeze o primă casă și mai mult de 60% întâmpină dificultăți în a accesa un credit ipotecar, proces pe care îl consideră complicat și stresant. Cu toate astea, aproape 58% dintre cei care își doresc să aibă propria locuință intenționează să ceară un împrumut.

Cine face cele mai multe economii?

Conform Millennial Money Report, europenii care reușesc să economisească cei mai mulți bani lunar sunt berlinezii (291 de euro pe lună), fiind îndeaproape urmați de londonezi, cu 288 de euro lunar și de tinerii din Copenhaga, care economisesc 266 de euro.

Bucureștenii economisesc cam 89.25 euro lunar, în timp ce tinerii din Budapesta economisesc 177.62 euro/lunar.

Sursa: wall-street.roPARTENERI GREENCREDIT